Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Josep Papaseit

Mestra Artesà Ceramista i Terrissaire

Fira Pauma

JOSEP PAPASEIT FABREGAT

Ofici: Mestra Artesà Ceramista i Terrissaire

Carnet artesà: 5.936

Instagram: @joseppapaseit

facebook

C/ Raval 6
Miravet-43747 (Tarragona)
Detall fulla
Gargola
Neriege

Al petit poble de Miravet, en una zona rica en argiles i a la marge dreta del riu Ebre, font natural d’aigua i llacs, elements fonamentals per la terrisseria, sorgeix en l’època dels íbers una tradició artesanal, la dels “Canterers” que al llarg dels anys s’ha perpetuat arribant als nostres dies.

La família Papaseit és un exemple del perdurar en el temps de l’ofici de terrisser, durant sis generacions han passat de pares a fills tots els secrets del treball del fang: recollir les argiles, tornejar les peces amb les seves formes més tradicionals , engalbar i esmaltar, dominar el foc per les cuites… en definitiva, un riquíssim bagatge de cultura i tradició.

Actualment a l’antiga “Cantereria” familiar del Raval de Miravet, és Josep Papaseit Fabregat, el Terrisser, que seguint la tradició i l’ofici dels seus avantpassats, continua tornejant infinitat de peces de caràcter tradicional i de nova creació, a partir d’un senzill bloc de fang i amb el sol ajut de les seves mans, i del bagatge artesanal heretat a través del temps i de les generacions. Aquest artesà, crea peces que una a una i de forma totalment manual, aniran passant pels diferents processos de decoració, esmaltat i cuita, que els hi donaran el seu acabat únic i irrepetible.

La meva producció ceràmica és principalment de caire tradicional, molt marcada pels meus orígens familiars, on l’ofici de canterer es perd en el temps. La base del meu treball és el torn, tècnica que domino des de ben petit, i que em permet fer infinitat de formes diferents.

Més enllà dels meus orígens, i gràcies als estudis de ceràmica que vaig cursar, a diversos monogràfics de tècniques ceràmiques que he anat fent i a la meva inquietud i constant observació del treball de molts altres terrissers i ceramistes, la meva producció ha anat canviant amb els anys, i encara que mai he deixat de fer terrissa tradicional, cada cop vaig ampliant més el ventall de tècniques de treball. M’agrada molt el neriage, amb el que faig peces de gran format, les tècniques d’impressió, on treballo amb elements naturals com fulles de vinya, roure, falguera… Des de fa un temps estic treballant la terra sigillata, i cada cop més miro de recuperar el treball amb gres i porcellana, que havia abandonat en els darrers anys.

Compagino el meu treball amb l’interès de fer difusió del nostre ofici. Ho faig a través de visites guiades al nostre taller, tastets de terrissa per gent interessada en tenir l’experiència i la sensació del fang en moviment a les seves mans, cursos de torn per ensenyar aquesta tècnica tan tradicional, demostracions d’ofici en jornades culturals a diversos centres educatius , en fires o mercats d’artesania. En totes aquestes activitats intento fer entendre a la gent la importància del treball artesà, el valor afegit que tenen les peces artesanes, fruit d’un llarg aprenentatge i d’un procés totalment manual que els hi confereixen el valor de la peça única.

Aart.Tebre

Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre

Logo Aart.Tebre

No dubtis en contactar amb nosaltres

aart.tebre@gmail.com

A %d bloguers els agrada això: