Seguim amb l’artesania

Volem donar un nou impuls a la nostra associació amb aquest nou bloc/web, donant-nos més visibilitat.

Aquí trobareu artesans i artesanes de les Terres de l’Ebre i una gran varietat d’oficis.

Podeu contactar directament amb ells o seguir pel nostre bloc allò que van fent, ells i l’associació

Avant!

Logo Aart.Tebre
Categories
Inscriu-te al nostre blog

L’EXPOSICIÓ ITINERANT "ON LA TERRA ES FA ART" ARRIBA A MIRAVET

Durant tota aquesta setmana més els dies de Setmana Santa, l’exposició “On la terra es fa art” arriba a Miravet, concretament a l’esglèsia Vella.

L’exposició es va inaugurar ahir dia 13 d’abril a les 12.30h, acompanyada d’una cata de vins del Celler Frisach de Corbera d’Ebre i que ha creat un vi especialment per aquesta exposició amb el nom de “Sang de Corb” el qual porta una inscripció del seu significat:

 
 
L’exposició estarà oberta durant aquests dies de Setmana Santa i es pot visitar, del 13 al 19 d’abril i de l’1 al 4 de maig en horari de 12h a 14h. i de 16h a 19h.
Us deixem el cartell de tots els participants a l’exposició i les imatges de com ha quedat l’espai decorat d’una manera sublim per les peces dels nostres artesans i més artistes de les Terres de l’Ebre.
 
 
 

 
 
 
 

 
 

EXPOSICIÓ DE CUCAFERES D’AART.TEBRE A LA CRIPTA DE LA REPARACIÓ DE TORTOSA

Dins dels marc del Cucafera Folck, que es va cel·lebrar a Tortosa durant els dies 23 i 30 de novembre, alguns dels membres més actius de la nostra associació, van organitzar una exposició de diverses Cucaferes dels nostres artesans.
L’exposició es va fer a la Cripta de la Reparació de Tortosa i realment va quedar espectacular.
En aquest espai, es van realitzar diversos concerts i l’exposició va ser admirada pel públic asistent a l’esdeveniment.
Cada cop hi ha més varietat de “cucaferes” que els nostres artesans va realitzant, cadascú al seu criteri, transforma la cucafera amb la seva capacitat  tant artística  com professional.

Exposició a Cripta de la Reparació de Tortosa
 
 

Us deixem unes imatges cedides per Anna Balart que generosament va realitzar el seu germà Salvador Balart i que reflexen clarament una explosió de creativitat encisadora que es complementava perfectament dins de l’espai arquitectònic, donant a la “Cucafera” un protagonisme cultural i tradicional arrelat a la ciutat de Tortosa.

Goldero i Ana Balart
 

Goldero i RTS
 

Josep Curto
 
 

Miryam LaTorre
 
 

Siempre Soap
 
 

Joan Iniesta
 
 

Goldero
 
 

Puri Cervera
 
 

Anna Balart

 
 

Goldero i Anna Balart

Oscar Espinós

Joaquim Ginovart

Goro

Marisa Huguet

Associació d’artesans La Llata

Goldero i Puri Cervera

Joan Miró (Unquefacartró)

Josep Papaseit

Teresa Altès
 
 
 
Anna Balart, mostrant l’exposició al públic.
 
 
 

TALLER DE FUSTA DE PERE I DIMAS GOLDERO EN EL MARC DE LA SETMANA D’ARTESANIA DE CATALUNYA THE CRAFTROOM

Dins de marc de la Setmana d’Artesania de Catalunya, The Craftroom, Pere Goldero Mestre Artesà de la Fusta i el seu fill Dimas, van estar seleccionats pels membres de la FAAOC, per realitzar una demostració del seu ofici a una escola de la zona com una acció cultural i educativa.
La mostra s’ha desenvolupat a la Seu d’Aart.Tebre de Tortosa i els afortunats a assistir han estat els alumnes de 3r i 4rt de primària de l’escola de la Mercè de Tortosa, acompanyats de les seves tutores Eva Peransi i Marta Martin, a més de la directora Rosa Curto.
Per començar Pere i Dimas Goldero van fer una petita xerrada sobre el seu ofici d’artesania en fusta i dels origens de la Seu d’Aart.Tebre.
Es va fer una repartició en dos grups, en un grup els alumnes van poder observar el procediment d’una joguina en forma de cotxe i l’altre grup del procediment d’un puzzle amb els passos corresponents: dibuixar la forma, tallar-la, pulir-la i per últim decorar-la.

La visita ha estat molt enriquidora, tant pels artesans com pels alumnes que han viscut de primera mà la realització de joguines de fusta. Han estat molt atents i s’han portat molt bé, per finalitzar han pogut experimentar amb la pintura i s’ho han passat genial!!!

La secretaria i artesana Ana Balart, va ajudar a les tasques i el seu germà Salva Balart ens va fer aquestes precioses fotografies que mostren un matí ple de creativitat i il·lusió que es reflexa en els rostres de cadascun d’ells.

Gràcies a tots per la vostra participació i enhorabona a Pere i Dimas Goldero per mostrar la sabiesa i la professionalitat en la tasca de la creació.

EXPERIÈNCIA EXPOSICIÓ "ON LA TERRA ES FA ART"

LA SANG I EL VI ES RETROBEN DE NOU A LA TERRRA ALTA PER LA 26ª EDICIÓ DE LA FESTA DEL VI DE GANDESA (1 – 3/11/13).

“ON LA TERRA ES FA ART” ÉS UNA EXPOSICIÓ MULTIDISCIPLINAR DE TALENT AUTÒCTON QUE PARTEIX D’UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA ENTRE TOTS ELS ARTISTES.
 
 

Més d’una vintena d’artistes ebrencs hem  participat  en la primera exposició inspirada en el vi com a emblema que homenatja les víctimes de la Batalla de l’Ebre, un dels capítols més traumàtics per a la història de la Terra Alta.

La mostra artística, organitzada per la Casa dels Abeuradors de Gandesa, Celler Frisach de Corbera d’Ebre i l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre s’ha pogut visitar exclusivament durant els dies 1, 2 i 3  de novembre,  en el marc de la Festa del Vi de Gandesa.

La inauguració, va ser el dia  1 de novembre a les 12 del migdia,  a càrrec d’Antonio Belart (Gandesa, 1957), director d’art i figurinista. Aquest gandesà il·lustre compta amb, entre d’altres mencions i reconeixements, tres premis Max i un premi Gaudí per la direcció artística de The Frost, l’any 2010. Com diu ell mateix “vestiria la Terra Alta de verd i vermell. El verd de les vinyes i el vermell d’aquesta terra seca que, de sobte, sembla sang i vi”.

———-

L’exposició “on la terra es fa art” és la culminació d’una experiència a través de la qual, nosaltres membres d’Aart. Tebre i d’altres artistes ebrencs  convidats,  vam participar d’un tast de vins dedicats a les víctimes de la Batalla de l’Ebre, d’una ruta guiada per un dels escenaris més impactants: el poble vell de Corbera d’Ebre, totalment destruït per les ofensives, i d’una visita al centre d’interpretació en el mateix poble de Corbera on es va projectar el documental que dóna veu als testimonis de la barbàrie.

“Els artesans han volgut recrear amb la seva disciplina allò que representa el vi com a emblema d’una terra que ha viscut un sanguinari i macabre capítol que encara perdura en la memòria i en la mirada de molts terraltins i terraltines.

Amb les seves mans han concebut una obra realitzada expressament per a l’ocasió, i amb el recull de les seves obres s’aporta una nova perspectiva als visitants de la 26a edició de la Festa del vi de Gandesa.” Celler Frisach i Casa dels Abeuradors de Gandesa.

El matí fou molt entranyable, amb molta gent i molt bona companyia, Antonio Belart, comença el seu discurs amb aquest text.

“25 de juliol de 1938.

Cel ras i oratge sec,

Sol de justícia, aquella que tardarà en arribar

creïxen brots massa tendres,

poc enfustats, no s’esperen allò que vindrà.

Retronen les valls, se baden les pedres,

Olor a terra cremada.

Volades de corbs que tapen lo cel, fugen en desbandada.

ceps marcats de metralla, estan verolant,

i sense adonar-se’n, agafen lo color de la sang,

aspectants  davant l’amarga baralla.

Tornen los corbs i tot està erm,

a cops de sol i de llum rebroten de vida.

Lo vi fa sang. ” 

 TERRA ALTA

Antonio J Belart Jardí (Gandesa 1957) és un gandesà que treballa al món del cinema com a director artístic, responsable de vestuari i director de producció.

Belart treballà en el disseny de vestuari de la sèrie de TVE “Maquinavaja” (1995) i en el de la pel·lícula “Gràcies per la propina” (1997; dir. Francesc Bellmunt) rodada en part a la localitat d’Alcanar.

L’1 de febrer de 2010 va ser guardonat amb el Premi Gaudí (II Edició) de l’Acadèmia del Cinema Català com a millor director artístic per la pel·lícula “The Frost “ que va obtenir també premi per tenir la millor fotografia (David Omedes).

De vegades idees que pul·lulen  per la ment de gent amb ganes de fer coses pel territori i fer promoció per donar a conèixer el que fan i volen oferir es van formant i de cop es materialitzen, quan aquesta aposta es per a gent amb ganes de contribuir, pot ser emocionant, sincer, alentidor i aclaparador…
Aquest pont de Tots Sants ha marcat un abans i un després i poder formar-hi part no es pot pagar amb diners, l’emoció ha plenat de goig el poder veure com la unió fa la força.” (Ana Balart).

Hem d’agrair a tots els artesans d’AArt.Tebre als artistes ebrencs i a tots els medis de comunicació que ens han fet difusió : Radio Gandesa, Viu l’Ebre, Surtdecasa Terres de l’Ebre, Canal 21 i Diari de Tarragona. A Celler  Frisach i Casa dels Abeuradors de Gandesa, la seva iniciativa per la promoció de “Sóc Autòcton” i a Antonio Belart per la seva col·laboració en ser el representant de la inauguració i esperem que no s’acabi aquí aquesta aventura, que tingui continuïtat i que projectes com aquests ens convidin a adjuntar els nostres esforços per enriquir  la cultura ebrenca.
 

Preparant la sala

Entrevista a Ràdio Gandesa

Omplint l’espai

Albert i Núria

Teresa Altés

Fustes Ginovart

Goldero i Ana Balart

Josep Papaseit

Ana Balart, Puri Cervera i Josep PapaseitJoan Miró OróDimas Goldero

Oscar EspinósPere Goldero


Antonio Belart llegint el seu escrit. 

ontribuir pot ser emocionant, sincer, alentador i aclaparador.

Aquest pont de tots sants marcarà un abans i un després i poder formar-hi part no es pot pagar amb diners, l’emoció ha plenat de goig el poder veure com l’unió fa la força.Aquest pont de tots sants marcarà un abans i un després i poder formar-hi part no es pot pagar amb diners, l’emoció ha plenat de goig el poder veure com l’unió fa la força.

EXPOSICIÓ-PROMOCIÓ ARTESANS D’AART.TEBRE I VINS FRISACH

El celler Frisach, ens va propossar de participar en un projecte molt interessant per fomentar i  promoure artesans i artistes de les Terres de l’Ebre i els vins Frisach per fer una unió i fusió de gent autòctona del territori, buscant promocionar tot un territori que dins la festa del vi de Gandesa el 1,2 i 3 de Novembre es realitzarà en una casa amb vistes a l’Ajuntament de Gandesa on es farà una exposició dels vins i feines fetes per artesans i artistes de les Terres de l’Ebre.
 
 Francesc Frisach, jove vinater i passió emergent dins el món vinícola de Corbera D’Ebre i Daniel Esteve propietari de la Casa Abeuradors de Gandesa són els impulsors  de la proposta on es farà l’exposició-presentació d’aquesta proposta.
 
El dia 28 de setembre ens van convidar a una cata de vins per presentar-nos el projecte i endinsar-nos a gaudir de la seva història. Aquesta moguda en xarxa iniciada per aquests joves vinaters,  fan que ens obrin les portes a les seves passions sobre les seves idees amb aquesta promoció del territori Ebrenc en el que el resultat pot ser molt interessant, tant a nivell personal com col·lectiu.
 
 
Va ser una tarda entranyable, primer ens van portar al centre de documentació de la Batalla de l’Ebre de Cobera d’Ebre, després ens van convidar a la cata de vins que va ser espectacular, amb bona harmonia acompanyats d’uns vins boníssims i fresquets.
Francesc Frisach, va posar la “pell de gallina”, explicant l’origen dels etiquetatges del vins els quals són ecològics amb vernatxa de la terra autòctona.
Us mostrem unes imatges de la jornada del tast de vins on la il·lusió i les ganes són presents en les cares dels nostres participants.
 Create your website with WordPress.com
Per començar